Tips inför en takrenovering

Tips inför en takrenovering

Tak i Skandinavien har en tuff uppgift med att skydda våra hem från det nordiska klimatet. Snö, regn, sol, vind och temperaturväxlingar sliter på taket och gör att vi hela tiden måste underhålla det och även byta ut det helt med jämna mellanrum. En bra riktlinje är att se över taket två gånger om året för att se till att det inte har några skador eller läckage. En firma som vet hur en takrenovering stockholm utförs på korrekt sätt är Wesma Villarenovering AB.

Planering och förabete

När du märker att taket behöver bytas ut, se till att göra en besiktning för att ta reda om det har kommit in fukt, mögel eller vattenskador. Det är dyrt att byta tak och om arbetet inte planeras väl kan kostnader och tid lätt skena iväg. Tänk därför noga över att det takmaterial som du köper är anpassat för just ditt hem. Ett tak i Norrland med mycket snö och torr luft har till exempel andra krav än vad ett tak nära havet på Västkusten har med mycket vind och saltvatten. Om du inte vill eller kan byta taket själv, begär då in offerter från plåtslageri och takläggare för att se vem som ger bäst pris och kvalitet.

Lägga tak

Som vanligt är det viktigt att underarbetet blir korrekt och noggrant gjort. Börja med att ta bort all gammal takpapp som ligger längst ned, även om vissa delar ser bra ut ska dessa tas bort. Det kan kännas onödigt att ta bort de partier som ser bra ut, men du vet inte hur länge till de kommer att hålla. Om takstolarna har blivit skadade eller på annat sätt ser sköra ut så ska även dessa bytas ut.

Därefter är det dags att lägga själva takplattorna eller takplåten. Börja då längst ner i vänster hörn och arbeta dig vågrät hela vägen ned. Gör därefter detta tills hela taket är färdigt. Viktig att tänka på är att plattorna fästs ordentligt och att det inte blir några glipor då detta kan medföra att det lätt kommer in vatten under plattorna. Det blir då kortare levnadstid på taket och detta måste mest troligt bytas ut snart igen. Är du inte kunnig kan det vara bra att ta hjälp av en hantverkare med erfarenhet.

Slutresultat och tips

För att det ska bli ett snyggt slutresultat så är även de små detaljerna viktiga. Se till att göra ett snyggt arbete i hörn, vid skorstenen samt att vindskivor och hängrännor är i gott skick. Ett tips inför en takrenovering är att du kontrollerar om du behöver bygglov. Det kan behövas ibland om du till exempel byter färg eller material på ditt tak. Kontrollera därför detta med din kommun innan du börjar. Tänk också på att du kan utnyttja ROT-avdraget om du anlitar en takläggningsfirma.