Renovering av badrum

Renovering av badrum

Att renovera ett badrum höjer både marknadsvärdet och helhetsintrycket av din bostad. Det är med andra ord en väldigt bra investering.

Badrumsrenovering Stockholm

Renovera själv eller ta hjälp?

Bor du i en bostadsrätt går det bra att renovera själv, såvida det inte står något annat skrivet i bostadsrättsföreningens stadgar. Bor du i villa eller ett friköpt radhus är det fritt fram att renovera på egen hand. Dock finns det en hel del att ta hänsyn till.

Har du ett badrum som ska rivas helt bör du anlita professionell hjälp. Det finns strikta regler för våtrumsutrymmen som en auktoriserad fackman känner till. Förarbetet kan du med fördel göra själv, det kan du spara ganska många slantar på.

Är det endast en mindre uppfräschning som behövs, exempelvis byte av toalettstol och handfat, kan du absolut göra det själv. Tänk på att eventuell dragning av el måste göras av en auktoriserad elektriker.

Kakel eller våtrumstapet?

Många är vi nog som drömmer om ett helkaklat badrum med ett snyggt klinkergolv. Men det är klart dyrare än att välja en våtrumsmatta och våtrumstapet. Numer finns det många olika typer av våtrumstapeter att välja bland, vilket också ett säkert val för dig som har små barn som badar ofta.

Väljer du kakel ska du absolut anlita en hantverkare. Det är viktigt att kontrollera att personen ifråga har våtrumslicens, samt att företaget har stabil ekonomi och goda referenser. Försäkra dig om att du får ett skriftligt våtrumsintyg när arbetet är slutfört, vilket gäller som kvalitetsdokument om något skulle hända.

Tänk också på att spara alla kvitton, gärna i en pärm, samt att dokumentera arbetet steg för steg. Du kan med fördel föra loggbok till vilken du även tar foton. Spara allt som har med renoveringen att göra.

Om olyckan är framme

Om du väljer att kakla och lägga klinker själv bör du vara medveten om att golvbrunnen är det absolut känsligaste stället i ett badrum. Du bör också läsa på om de särskilda regler som gäller för våtrumsutrymmen. Extra viktigt är att kontrollera om ditt försäkringsbolag ersätter eventuella skador för arbete utfört av en icke auktoriserad fackman. Många bolag ersätter endast skador för jobb utfört av fackman.  Ett bra företag där du kan jämföra företagsförsäkringar är försäkringskompaniet.

ROT-avdrag

Skillnaden mellan ROT och RUT-avdrag är att RUT är avdrag för det som kallas hushållsnära tjänster, vilket innefattar bland annat städning, tvätt och fönsterputsning. För RUT-avdraget finns det ett tak för hur mycket avdrag du får göra. Taket baseras på din ålder.

ROT är avdrag för arbetskostnaden i samband med en renovering och/eller ett bygge. Avdraget är för närvarande 30 %, vilket innebär att du får tillbaka 30 % av den totala kostnaden för hantverkarens arbete. Du får däremot inte dra av något för inköpt material.